miercuri, 22 iulie 2009

"the map is not the territory"

I'll be the master of NLP:)
Tocmai am primit o carte de 300 de pagini despre acest subiect, peste 2 saptamani ma duc la training si peste inca 2 la vama veche la o tabara de NLP..
Ce este NLP? "NLP este studiul excelentei"- te invata metode prin care poti sa ajungi la rezultatele pe care le doresti, prin studierea si aplicarea unor modele de comportament observate in decursul timpului.
Pentru a gasi aceste modele, NLP studiaza cum ne structuram propriile noastre experiente- ce gandim despre propriile noastre valori si credinte si cum ne cream stariile emotionale- cum ne construim lumea interioara prin prisma experientelor traite si ce inteles dam acestora. Nici un eveniment nu are un inteles in sine, noi ii dam un inteles, si oameni diferiti pot sa dea o insemnatate diferita aceluiasi eveniment. Astfel, NLP studiaza experienta din interior.
NLP-ul a debutat prin studiul celor mai buni comunicatori si a evoluat catre studiul sistemic al comunicarii umane. A crescut prin adaugarea de metode practice si modele generate din modelarea unor oameni exceptionali. Aceste metode sunt folosite la nivel international in sport, afaceri, training, vanzari, drept si educatie. Cu toate astea, NLP este mai mult decat o colectie de tehnici. Este un mod de a gandi, o structura a minti bazata pe curiozitate, explorare si "fun".
Numele vine de la :
N- Neurology- mintea si modul in care gandim.
L- Linguistics- cum folosim limbajul si cum ne afecteaza asta
P- Programming- cum ne succedem actiunile pentru a ne atinge scopurile.

A aparut ca concept in anii '70,autorii sai fiind Richard Bandler si John Grinder, in urma studiului unor similaritati in modelele de limbaj ale celor mai mari terapeuti ai vremii:
- Milton Erickson (hipno terapeut)
- Fritz Perls (terapeut)
- Virginia Satir ( terapeut de familie)

0 comentarii: